پنوماتیک

( سیستم های پنوماتیک صنعتی ) پنوماتیک (به فرانسوی: Pneumatique)  (به انگلیسی: Pneumatics) برگرفته از واژهٔ (به یونانی: πνεῦμα، پنیوما) به‌معنی نَفَس یا هوا، نوعی فناوری است که به مطالعه و به‌کارگیری گازهای فشرده برای ایجاد نیروی مکانیکی می‌پردازد. از فنّاوری گازهای فشرده به‌طور گسترده‌ای در صنعت استفاده می‌شود و کارخانه‌ها از هوای فشرده برای کنترل دستگاه‌های ابزار دقیق استفاده می‌کنند.

 

اکثر سیستم‌های پنوماتیکیِ به‌کاررفته در صنعت معمولاً با هوای فشرده یا گازهای بی‌اثر فشرده راه‌اندازی می‌شوند؛ مانند کمپرسورهای سیلندری که با موتور الکتریکی راه‌اندازی می‌شوند، موتورهای هوایی، و دیگر تجهیزات. هنگامی که نیاز به سیستم‌های ارزان‌قیمت، انعطاف بیشتر یا جایگزین ایمن‌تر برای موتورهای الکتریکی و عملگرها باشد، یک سیستم پنوماتیکی که از طریق سولونید ولوهای خودکار یا دستی کنترل می‌شود، انتخاب می‌شود.

 

همچنین در دندان‌پزشکی، ساخت‌وساز، معدن، و بخش‌های دیگر از پنوماتیک استفاده می‌شود.

 

پنوماتیک فرصتی را برای ارتقای سطح توانایی صنعتی فراهم کرده و با استفاده از پنوماتیک تجهیزاتی ساخته شده که تغییرات شگرفی را در هر زمینه ایجاد کرده‌است.

 

سیستم کارکرد پنوماتیک همانند هیدرولیک است، ولی پنوماتیک از گاز بجای روغن بهره میبرد. عمدتا در پنوماتیک هوای فشرده بکار میرود.اما نیتروژن و سایر گازهای شبیه هم برای استفاده های خاص قابل بهره گرفتن میباشند. در پنوماتیک، گاز درون یک دریافت کننده، با استفاده از یک کمپرسور دریافت میشود.

 

دریافت کننده حجم قابل توجهی از هوای فشرده را ذخیره میکند . هوای پیرامون ما دارای غبار، بخار آب و ناخالصی های دیگر نیز می باشد. پس باید از خشک کن هوا و فیلتر در سیستم های پنوماتیک صنعتی استفاده نمود ، تا هوای فشرده خشک و تمیز شود که همین مسئله موجب افزایش عمر اجزا و قابلیت اطمینان تا حدود زیادی میشود.

 

در سیستم های پنوماتیک صنعتی حجم وسیعی از شیرها برای کنترل نمودن فشار و سرعت جهت عملگرها بکار رفته اند.

 

اغلب سیستم های پنوماتیک صنعتی در فشار 100 پی اس آی و کمتر کار مینمایند. در سیستم های پنوماتیک فشار کمتر است. برای تولید نیروی زیاد نیاز به عملگرهای بزرگتری در قیاس با سیستم های هیدرولیکی است.

 

سیستم های پنوماتیک صنعتی در فشارهای کمتر نسبت سیستم های هیدرولیکی کارمی نمایند، ولی با توجه به مزایای قابل توجهی که دارا اند، در صنایع بسیاری استفاده میشوند. بدلیل اینکه فشار هیدرولیک پایین تر است ، اجزا خواهند توانست از متریال های سبک تر و نازک تر ساخته شوند، مثل پلاستیک های خاص و آلمینیوم در حالی که اجزا هیدرولیک عمدتا از چدن و فولاد ساخته میشوند.